Selecteer een pagina

Vanochtend om 10.00 uur stonden achttien vrijwilligers klaar bij het gebouw van DAZO in het Spijkerkwartier, voor de eerste opschoonactie dit jaar, georganiseerd door het Opschoonteam van Circulair Spijkerkwartier Goed voorzien van grijpers hesjes en vuilniszakken gingen we in groepjes van twee/drie mensen op pad.

Grondstoffen rapen
En dan, wat raap je dan zoal? Wat opvalt is het grote verschil in zwerfvuil per straat. Soms ga je een hoek om, en is ineens alles schoon. Met name in het hart van het Spijkerkwartier valt (helaas) nog genoeg te doen. Over de peuken zullen we het maar niet hebben, maar ook blikjes waren er in overvloed. Dat er nu statiegeld op de petflesjes zit, is overduidelijk. Waren de flesjes vroeger goed voor veel volume, nu lagen er amper flesjes. Wel lagen er veel meer blikjes dan anders. Worden er vanwege de statiegeldregeling nu vaker blikjes in plaats van flesjes drinken gekocht? Gelukkig zit er vanaf 31 december 2022 ook statiegeld op blikjes!

Voor het eerst hadden we een categorie textiel, twee volle zakken die we maar naar de textielbak hebben gebracht. Want ja, we waren aan het grondstoffen rapen. Deels tijden het rapen, deels achteraf, hebben we het afval gescheiden in blikjes, metaal, plastic, glas, gevaarlijk afval (batterijen) en dus textiel.

Goede grijpers
Het is steeds opnieuw leuk om te merken dat de hulpmiddelen technisch en ergonomisch beter zijn geworden sinds de eerste jaren zwerfvuil rapen, zo’n tien jaar geleden. De huidige grijpers eisen minder kracht, fijn als je een paar honderd keer iets moet grijpen, en de klauw/ grijper pakt beter. Ook de ringen waarin de vuilniszakken worden bevestigd hebben zijn lichter en hebben een handvat in scheve stand, waarmee je ze ontspannen kunt meedragen.

Na twee uur rapen mochten we met koffie en broodjes de oogst bekijken. En natuurlijk, geheel in stijl van het afvalverhaal, de tradionele No Waste Soep. Deze keer heerlijke tomatensoep, gemaakt door de organisatie. De ingrediënten van de soep waren gedoneerd door Odin.

Meedoen
Door zwerfvuil te rapen kun je heel eenvoudig een positieve bijdrage leveren aan een schonere wijk. We kunnen iedereen aanraden om eens mee te doen met een zwerfvuilactie in je buurt. Hier vind je meer informatie over Circulair Spijkerkwartier.