Selecteer een pagina

In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Dit komt van afval wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door je tanden te poetsen. Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de plastic soep.

Door verwering, zonlicht en golfslag valt groot plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige verontreiniging. In 1997 zeilde kapitein Charles Moore van Hawaii naar Zuid-Californië door de North Pacific Gyre, een normaal gesproken ongebruikelijke route. Daar, midden op de Grote Oceaan, zag hij dagelijks stukken plastic langs drijven. Later keerde hij naar het gebied terug om nader onderzoek te doen. Het bleek te gaan om een significant hogere concentratie van plastic dan elders in de oceaan. Dat plastic bleek niet alleen te drijven, maar ook te zweven in de waterkolom. Moore noemde het verschijnsel de ‘plastic soup’, de term die nu in de hele wereld in gebruik is.

De plastic soep wordt giftig en dringt onze voedselketen binnen.
Door de degradatie en fragmentatie van plastics tot kleine deeltjes, kunnen er ook giftige stoffen uit de plastics vrijkomen. Allerlei dieren die in of van de zee leven en zelfs het kleine zoöplankton zien plastic afval en microplastics voor voedsel aan. Hiermee dringt het vaak giftige afval onze voedselketen binnen. Ook nemen plastic deeltjes onderweg naar de zee allerlei giftige stoffen op uit riolen en vervuilde gebieden waar ze doorheen komen, waardoor het als het ware een soort giftige bommetjes worden. Deze stoffen komen weer vrij in het lichaam van het organisme dat het plastic opeet. Dieren die naar verhouding grote stukken plastic binnenkrijgen kunnen verhongeren wanneer dat plastic hun maag-darmstelsel afsluit. Denk aan een plastic zakje of de resten van een ballon.

Wat kun jij doen – zes tips

  • Probeer zo min mogelijk plastic te gebruiken. Let op overbodig verpakkingsmateriaal als je dagelijkse boodschappen doet, meer vermijd bijvoorbeeld ook ballonnen of glitter.
  • Neem als je de deur uit gaat je eigen herbruikbare spullen mee: denk aan een stoffen tasje, broodtrommel, waterflesje of themosbeker.
  • Gebruik geen wegwerpplastic zoals plastic bestek, rietjes en wattenstaafjes.
  • Kies verzorgingsproducten zoals tandpasta en doucheschuim zonder microplastic (superkleine plasticdeeltjes) erin.
  • Koop geen kleding die gemaakt is van synthetische stof.
  • Ga eens een uurtje of middagje afval opruimen op straat. Neem een prikker, afvalzak en eventueel handschoenen mee, verzamel
    zoveel mogelijk vrienden en maak je straat of wijk afvalvrij!