Selecteer een pagina

We worden continue verleid om nieuwe spullen te kopen, het liefst zo goedkoop mogelijk. Tegelijk gaan veel spullen minder lang mee. Grote hoeveelheden wegwerpartikelen en verpakkingsmateriaal verdwijnen sowieso direct in de container. De schaduwzijde van onze kooplust: een groeiende afvalberg, vervuiling en CO2-uitstoot.

 Verborgen prijskaartje
Ons consumptiepatroon  heeft veel schadelijke effecten op mens en milieu die niet direct zichtbaar zijn. Meestal is dit ook niet verrekend in de prijs die je voor een product betaalt. Daarom noem je dit ook wel de verborgen kosten. Onderdeel daarvan zijn de grote afvalstromen die ontstaan door onze manier van leven. Wereldwijd neemt de afvalproductie zelfs sneller toe dan de wereldbevolking. De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks bijna 490 kilo afval weg, waarvan ongeveer de helft gescheiden wordt ingeleverd. Dan houd je per persoon nog zo’n 50 vuilniszakken restafval over, die regelrecht naar de afvalverbrandingsinstallatie gaan. Een groot deel van dat afval zou je echter nog prima kunnen hergebruiken. Zo kun je grondstoffen, energie en geld besparen.

Het loopt in de (plastic) soep
Een groeiend probleem dat samenhangt met afval is de plastic soep. In onze oceanen drijft steeds meer plastic afval, grotendeels afkomstig van industrie en scheepvaart maar ook van huishoudens. Afval dat op straat wordt weggegooid, microplastics uit verzorgingsproducten zoals tandpasta, synthetische deeltjes van kleding die worden gewassen; het komt allemaal via riolen en rivieren in zee terecht. Groot plastic valt uiteen in steeds kleinere stukjes die gifstoffen aan trekken. Organismen eten de plasticdeeltjes op, waardoor ze ziek worden en soms zelfs sterven.

Circulaire economie
Gelukkig is er een tegenbeweging op gang gekomen. Steeds meer mensen beseffen dat het ook anders kan. De Rijksoverheid wil een volledig circulaire economie in 2050. In dit systeem worden alle grond- en reststoffen eindeloos hergebruikt, zodat de voorraden niet worden uitgeput en er geen afval en schadelijke uitstoot ontstaat. Daarbij werkt de overheid samen met bijvoorbeeld bedrijven, natuur- en milieuorganisaties, kennisinstituten, financiële instellingen en vele andere maatschappelijke organisaties.
Ook op kleinere schaal gebeurt er van alles. Denk aan zero-waste challenges (leven zonder afval) en opkomst van de minimalistische levensstijl (gelukkig zijn met minder spullen).

Wat doet Milieudefensie Arnhem?

  • .We gaan  regelmatig de straat op om zwerfvuil te rapen. Dit doen we vaak samen met andere organisaties, bijvoorbeeld met De Groene Vos of het Buurtgroenbedrijf  in het Spijkerkwartier,
  • We geven informatie over de problemen en oplossingen. We laten zien wat mensen zelf kan doen. Dit doen we bijvoorbeeld tijdens standwerk, met het educatieve plasticoephengelspel, enz.
  • Regelmatig verzamelen we handtekeningen voor een schonere wereld. Zo hebben we meegedaan aan de Greenpeace-actie om Coco Cola te vragen statiegeld in te voeren. 


Wat kun jij doen – acht tips

  • Neem eens een kijkje in  De Groene Vos aan de Hommelseweg 41. Je vindt hier bijvoorbeeld allerlei handige producten die als alternatief kunnen dienen voor wegwerpproducten. Ook kun je er bijzondere afvalstromen inleveren, zoals kaarsresten en spaarlampen en nog veel meer. Ook organiseren zij regelmatig een Repair Café waar je terecht kunt om  spullen te laten opknappen (van elektrische apparaten en fietsen tot kleding).
  • Wees kritisch op wat je aankoopt: wat je niet in huis haalt hoef je ook niet weg te gooien. Koop geen wegwerpproducten en let op overbodig verpakkingsmateriaal.
  • Maak gebruik van navulverpakkingen.
  • Probeer zo min mogelijk plastic te gebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan wattenstaafjes, rietjes, ballonnen of glitter.
  • Afval scheiden doet er zeker toe. Bijna alles wat we weggooien is een grondstof die we kunnen hergebruiken en dat kan vooral als je het goed scheidt. Kijk daarom op de afvalscheidingswijzer om te zorgen dat afval in de juiste bak belandt.
  • Neem als je de deur uit gaat je eigen herbruikbare spullen mee, zoals een stoffen tasje, broodtrommel, waterflesje of themosbeker.
  • Kies verzorgingsproducten zoals tandpasta en doucheschuim zonder microplastic (super kleine plasticdeeltjes) erin.
  • Koop geen kleding die gemaakt is van synthetische stof.
  • Op zoek naar nieuwe kleren, een leuk tafeltje of gezellige theemokken? Kijk eerst eens in een tweedehandswinkel voor je iets nieuws aanschaft. Wie weet duik je zelfs een origineel cadeau op.
  • Ga eens een uurtje of middagje afval opruimen op straat. Neem een prikker, afvalzak en eventueel handschoenen mee, verzamel zoveel mogelijk vrienden en maak je straat of wijk afvalvrij!