Selecteer een pagina

Hoe zie je het verschil tussen een zweefvlieg en een wesp? Waaraan herken je in één oogopslag de bloedbij en de maskerbij? Wat is een wilde bij? Dat en meer leerden we gisteren bij de info-avond over de wilde bij, georganiseerd door Arnhem Zoemt.

Welkom wilde bij
Wilde bijen steken niet. Geen enkele reden dus om de wilde bij niet welkom te heten in je tuin. Vanaf een graad of negen komen de wilde bijen weer tevoorschijn. De eerste hommels zijn nu al wakker. Zij hebben net als de wilde bij, vroegbloeiende bolgewassen op het menu staan, bijvoorbeeld de krokus.

Top 3 bijenplanten
In Wageningen is onderzocht wat de bijenplantentop 3 is. Met stip op 1 staat de paardenbloem! De tweede plaats is voor de akkerdistel en de rolklaver staat op een voedzame derde plaats.

Adopteer een bij
Arnhem Zoemt is het project ‘Adopteer een bij’ gestart. Achterliggend idee is dat je op wijkniveau de leefomgeving van een specifieke bedreigde wilde bij verbetert. Dit doe je door in je tuin, in de berm of in boomspiegel de bijbehorende voedselplant voor je adoptiebij te planten. Welke adoptiebij bij je past is afhankelijk van waar je woont. Er is gekeken welke planten het goed doen in bepaalde wijken (gekeken naar onder meer grondsoort, vochtigheid van bodem, enz) en welke bijen deze planten graag lusten.

Help je ook mee?
Ook de wilde bij helpen? Kijk dan op www. arnhemzoemt.nl om te zien welke adoptiebij bij je past en welke planten van je tuin een bijenparadijs maken. Onder meer bij de Arnhemse natuurwinkels en De Groene Vos kun je gifvrije bollen en bloemenzaden kopen.

Heb je de presentatie gemist? Volgende week heb je een herkansing. Op 12 maart geeft Arnhem Zoemt de presentatie over wilde bijen in De Hooijmaat. Kijk hier voor meer informatie

(foto: resedamaskerbij, fotograaf: Astrid Boerkamp)