Selecteer een pagina

Schone stranden, en een schone Noordzee, wie wil dat nou niet ? Vandaag hebben we handtekeningen verzameld voor de actie : het strand is geen asbak,” een initiatief van stichting De Noordzee. Misschien dat mensen door het zonnige weer al helemaal met hun gedachten op het strand zaten, want de actie werd zeer goed ontvangen!

We mochten met onze pop-up-stand voor de Molenplaats staan. Een goede plek, het Sonsbeekpark. Want ja schone stranden zijn net zoiets als een schoon Sonsbeek toch? En toch zien we ook in ons mooie Arnhemse park na een zomerse middag veel afval waaronder peuken. Dus deze actie was meteen een goede gelegenheid om met mensen in gesprek te gaan over de giftigheid van peuken en hoe belangrijk het is dat ze niet in het milieu terechtkomen, waar dan ook.

Aan stranden heb je veel werk om ze schoon te houden. Het is zelfs bijna onmogelijk om alle peuken op te ruimen. Klein, maar zeer schadelijk zijn de duizenden en duizenden peuken die achterblijven op het strand. Ze bevatten plastic en scheiden jarenlang giftige stoffen uit, als ze al niet bij vergissing worden opgegeten door dieren (zeer ongezond), of afbreken tot micro-deeltjes en in de voedselketen verdwijnen, tot ze uiteindelijk toch weer bij ons terechtkomen (nog steeds niet gezond !)

Wij zullen er de komende tijd vaker op uittrekken met onze (per fiets te vervoeren) pop-up stand om de actie onder de aandacht te brengen. Meer weten, of nu even snel de actie digitaal steunen? Kijk dan hier: https://www.noordzee.nl/teken-de-petitie-tegen-peuken-op-het-strand/