Selecteer een pagina

Vanochtend hingen bezorgde burgers een nieuw verkeersbord op aan de Velperbuitensingel bij Musis. Deze plek is zo sterk vervuild dat de Europese luchtkwaliteitswet wordt overtreden. De onthulling vormt het startsein voor een jaar lang actie voor gezonde lucht. Een strijd die de Luchtwachters, samen met inwoners uit zes andere steden en Milieudefensie gaan voeren. In totaal doen 300 Luchtwachters in Nederland mee. Ze willen dat de lucht in hun stad zo snel mogelijk gezonder wordt.

Gemeente ga handhaven

De lucht in Nederland is het ongezondst bij drukke wegen en bij intensieve veehouderijen. Op 95 plekken langs wegen wordt de Europese norm voor het schadelijke stikstofdioxide overschreden. De knelpunten liggen vooral in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem, Den Bosch en Eindhoven.

De Luchtwachters gaan aan de slag als lokale luizen in de pels om duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van de wetsovertreding die Arnhem toestaat. Oorzaak: de overdaad aan verkeer met bijbehorende uitstoot. Overigens blijft de uitstoot van bijvoorbeeld open haarden en houtkachels buiten de berekeningen op www.nsl-monitoring.nl. Arnhem kent voor de binnenstad een Milieuzone, maar de raad heeft verdere aanscherping tegengehouden. De Luchtwachters voeren ook de druk op bij lokale politici, organiseren acties en maken mensen bewust van de luchtvervuiling. De Luchtwachters willen minder auto’s en meer ruimte voor fietsen en wandelen zodat de stad leefbaarder en gezonder wordt. Een lokale strijd die de Luchtwachters samen met de Fietsersbond en Milieudefensie zal voeren.

In alle straten

Milieudefensie won in september een kort geding tegen de Staat om via die weg gezonde lucht af te dwingen. Daarom moet de overheid nu aan de slag om de lucht gezonder te maken. Het juridische proces is nog niet afgerond want er volgt nog een hoger beroep, maar de Luchtwachters gaan al wel aan de slag.

Luchtwachter Ipe van der Deen: “Het is stuitend dat de gemeenteraad heeft besloten effectieve maatregelen weer over de verkiezingen heen te tillen. De vervuilende (auto)mobiliteit gaat nog steeds boven uw en mijn longen. De normen zijn veel te hoog aldus de Gezondheidsraad in haar advies van 23 januari aan het kabinet. Samen met andere luchtwachters, de Fietsersbond, de afdeling Arnhem van Milieudefensie en vele anderen heb ik nu meer kans om de politiek te overtuigen dat er echt iets gedaan moet worden aan de luchtvervuiling: niet ooit maar nú en in álle straten van Arnhem.”