Selecteer een pagina

Ontmoeting tussen de specht en een van onze Milieudefensieleden:

” Dit voorjaar lijken parken vergeven van spechten. Bij elke wandeling hoor of zie ik wel een specht. Zo leer ik hun geroffel, geroep en zelfs hun nesten kennen. Ze maken perfect ronde nestholtes. Daarvoor is de specht goed uitgerust: een scherpe bek, schok dempende nekspieren en een speciale schedel constructie om klappen mee op te vangen, grote scherpe klauwen en sterke stijve staartveren om zich schrap te zetten.

Later in het voorjaar komt er ook geluid uit de nestholtes. Zo wandel ik op een zonnige dag door Meinerswijk en hoor spechtengeroep. Ik kijk naar de boom waar ik langs loop en ja hoor, daar zit een nestholte. Wanneer ik verder loop zie ik plots een beweging vanuit mijn ooghoeken. Zou het?! Ik wacht een poosje… En ja! Plots verschijnt er een jonge specht in de nestholte! Een mooi klein pluizig bolletje met een rode kruin.”