Selecteer een pagina

Ontmoeting tussen de lepelaar en een van onze Milieudefensieleden:

“ Vroeger werd de lepelaar weinig in Europa aangetroffen, maar tegenwoordig is deze bijzondere vogel een algemene broedvogel in Nederland, vooral in het Westen van het land. Ook in het Oosten komt de lepelaar voor, zelfs in ons eigen Arnhemse Meinerswijk.  Met zijn witte verenkleed  en drukke heen en weer bewegingen valt hij meteen op. De lepelaar woelt met zijn lepelvormige snavel door ondiep water op zoek naar kleine visjes en andere waterdieren. Eenmaal een prooi gevonden, gooit de lepelaar deze in de lucht, vangt het met  geopende snavel op en slikt het vervolgens door.

Een verrekijker is geen overbodige luxe. Wanneer ik te dichtbij kom, vliegt de lepelaar weg. Begrijpelijk, ik eet ook liever rustig mijn eten op. Met een dankbaar gevoel dat ik mijn eten niet in de lucht hoef te gooien, loop ik verder door Meinerswijk.”