Selecteer een pagina

Het regenwoud wordt bedreigd. Palmolieplantages verdringen het oorspronkelijke bos, de mensen en de dieren die erin leven. De vraag naar palmolie stijgt enorm.

 “Het is een enorm probleem, palmolie zit ongeveer in de helft van de supermarktproducten. Maar het grootste deel van de palmolie die naar Europa komt, verdwijnt in de brandstoftank,“ aldus Theo Derksen, vrijwilliger bij Milieudefensie Arnhem. “Vandaar dat Milieudefensie een petitie ‘ Trek de Grens’ is gestart. Met het ondertekenen hiervan roep je politici in Nederland en Europa op het regenwoud te beschermen. Digitaal tekenen kan ook op www.trekdegrens.nl.

Milieudefensie Arnhem zet zich in voor het beschermen van tropische bossen. Dit doen we onder meer door het verzamelen van handtekeningen voor de petitie trek de grens, met een informatiestand te staan en informatie op onze website en Facebook te geven.

Palmolie: een bedreiging voor het regenwoud en ons klimaat
Bijna de helft van de palmolie in Europa wordt gebruikt voor biobrandstof. Steeds meer regenwouden in Azië en ook in toenemende mate in Afrika en Latijns-Amerika wordt verwoest voor de aanleg van palmolieplantages. Mensen worden verdreven van hun geboortegrond en beroofd van hun land. Het land waarvan ze leven. Het land waar ontelbaar veel diersoorten van afhankelijk zijn en nu met uitsterven worden bedreigd, zoals de orang-oetan en de Sumatraanse tijger. De boskap, het platbranden van bossen en daardoor droogleggen van veengronden zorgt voor een enorme groei van CO2 in de lucht, terwijl de regenwouden – de longen van de aarde – steeds kleiner worden. De palmolieproductie versnelt zo de opwarming van de aarde. Daarom vraagt Milieudefensie, samen met vele andere, aan politici om het regenwoud te beschermen. Dit kan door het gebruik van biobrandstoffen uit voedselgewassen te verbieden. Ook ­­vragen zij aan politici om bindende regelgeving die de financiering van ontbossing en landroof stopt, zodat banken, pensioenfondsen en verzekeraars ons geld niet langer gebruiken om de vernietiging van het regenwoud te financieren.